De Gelukkige Kat

Gedragstherapie voor katten

Het is belangrijk je te realiseren dat krabben voor de kat natuurlijk gedrag is en dus NIET is af te leren! Straffen is dus zinloos. Je kunt er alleen voor zorgen dat de kat gaat krabben op voor jezelf acceptabele oppervlaktes zoals een krabpaal/plank.

Waarom krabt een kat?

  • Onderhoud van de nagels. Door de krabben verliest de kat de buitenste nagelhoezen en komt er een nieuwe scherpe nagel te voorschijn. Buitenshuis krabben gebeurd meestal tegen bomen, houten palen, schuren en houten tuinafscheidingen. Binnenkatten moeten dit natuurlijke gedrag ook kunnen uitoefenen en zoeken dan zelf naar plekken die aantrekkelijk en geschikt zijn om aan te krabben. De meest voorkomende oppervlaktes zijn zacht hout, ( grof)textiel, bepaalde soorten behang, meubilair en vloerkleden.
  • Uit gewoonte of omdat het een prettig gevoel oplevert. Bepaalde oppervlakte structuren voelen prettig aan en kan geassocieerd worden met opwinding en spel. Door deze positieve associatie zal het krabgedrag op deze plek waarschijnlijk toenemen.
  • Verveling. Sommige katten krabben uit pure verveling, omdat er gewoonweg niets te doen is in huis. Dit geldt met name voor binnenkatten. Het af krabben van het behang bijv. is dan een leuk spelletje. Omdat dit voor de eigenaar ongewenst gedrag is reageert deze hierop door aandacht te geven aan de kat , ook al is dit dan meestal niet op een positieve manier. Voor de kat die op zoek is naar aandacht maakt dit echter niet uit: iedere vorm van aandacht is welkom en werkt belonend.
  • Als communicatiemiddel en territoriaal markeer gedrag. Dit kan zowel een visueel signaal zijn ( als de kat lang achter elkaar blijft krabben in het bijzijn van andere katten) als ook een markeer signaal zijn. Tussen de voetzooltjes van de kat bevinden zich nl. geurklieren. Door op bepaalde strategische plekken te krabben geeft de kat een persoonlijk boodschap af aan andere katten. Die boodschap bevat veel informatie, over bijv. de seksuele status en het tijdstip van markeren.
  • Krabben geeft de kat een gevoel van veiligheid. Als de kat zich kwetsbaar voelt zullen ze hun eigen geur willen overbrengen op voor de kat belangrijke plekken ( bijv. tegen stoelranden en plekken dicht bij een deur/raam). Door hun eigen vertrouwde geur hierop aan te brengen stelt de kat zichzelf als het ware gerust. De kat kan zich bedreigd voelen door een kat buiten, ook al ziet hij/zij die alleen maar door het raam, of als gevolg van een voor de kat onveilige situatie binnenshuis.

Vergeet niet dat je kat nooit de intentie heeft vernielzuchtig te zijn! De kat vertoont natuurlijk gedrag of iets maakt hem/haar van streek en is het dan een manier om om te gaan met de situatie. Straffen werkt in beide gevallen averechts.

Wat kun je er aan doen?

  • Nagels knippen als de kat dit toelaat.
  • Zorg voor voldoende krabmogelijkheden. Je kat moet zich helemaal kunnen uitstrekken tijdens het krabben en de krabpaal moet stevig zijn; niet wiebelen. Zet de krabpaal/plank in de buurt of op de plek waar al eerder is gekrabd. Een krabgelegenheid in de buurt van een slaapplek is ook een goed idee omdat de meeste katten kat graag krabben na te hebben geslapen. In een multi kat huishouden is het aan te bevelen 1 krabgelegenheid per kat aan te houden plus 1 extra. Dit op verschillende plekken in huis.
  • Meer spelen met de kat als verveling een rol speelt. Meer hoge plekken in huis aanbrengen biedt de kat meer leef- en speelruimte en zorgt ook voor meer uitdaging in zijn of haar leven.
  • Geef de kat geen aandacht als hij krabt op ongewenste plekken.
  • Als de kat op veel plekken krabt kan dit een teken van onzekerheid zijn. Dit kan voor stress zorgen. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van zijn onzekerheid te achterhalen. Mogelijke oorzaken zijn: andere katten die zich in de buurt bevinden en/of regelmatig binnen komen. Een conflict met een van de in huis verblijvende katten, veranderingen in de thuissituatie of angst voor iets of iemand. Om te voorkomen dat andere katten binnen komen kun je ervoor kiezen een kattenluik te kopen die werkt op de chip van de kat. Het luikje gaat dan alleen open en dicht voor die katten waarvan je de code hebt ingegeven. Bij onderlinge conflicten is het belangrijk te zorgen voor voldoende bronnen per kat ( eigen slaapplaatsen, eigen etensbakje eigen kattenbak, etc.) zodat katten geen confrontatie hoeven aan te gaan over het aantal beschikbare bronnen. Hoge plekken creëren is hierbij erg belangrijk omdat het de katten meer mogelijkheden biedt elkaar te ontlopen en het vergroot daarbij het gevoel van veiligheid. Als de kat angstig is in huis is het aan te bevelen de toegang eerst te beperken tot 1 of 2 ruimtes in huis. Dit is voor de kat in kwestie overzichtelijk en door het aanbrengen van hoge en verstop plekjes in die ruimte vergroot je het gevoel van veiligheid.
  • Katten gebruiken hun geurklieren aan de zijkant van hun bek om hun territorium te markeren en de aanwezigheid van deze geur ( feromonen) zorgt dat zij zich ontspannen voelen.Onderzoek heeft aangetoond dat katten niet krabben of sproeien op plekken waar deze feromonen zijn aangebracht. Door met een doekje langs de bek van de kat te vegen en vervolgens aan te brengen op de plekken waar de kat ongewenst krabt, verkleint het de kans dat de kat hier opnieuw gaat krabben. Regelmatig ( 1x per week) verversen van de plek is wel nodig. Deze techniek is ook toe te passen bij aanschaf van nieuwe meubels, bij verbouwingen etc. De geuren in huis zijn dan niet meer vertrouwd en door de geur van de kat over te brengen op de meubels etc. voordat de kat zelf actie onderneemt voorkom je mogelijk dat de kat op ongewenste plekken gaat krabben. Het geeft geen garantie maar verkleint het risico aanzienlijk. Een Feliway spray of verdamper kan hierbij ook ondersteunend werken. Meer informatie is te vinden via www.feliway.com. Straf de kat in ieder geval nooit, hij zal hierdoor alleen nog onzekerder worden!
  • Maak het oppervlak indien mogelijk schoon met biotex groen ( enzymhoudend) en vervolgens met alcohol. Hiermee verwijder je de feromonen die de kat achterlaat. Dit heeft alleen maar zin als de kat krabt ter markering en dus een persoonlijke geur boodschap achterlaat als communicatiemiddel. Het is dan wel belangrijk te zorgen voor een aantrekkelijk alternatief in de buurt van deze plek.
  • Beperk de schade door de plek zo onaantrekkelijk mogelijk te maken door dubbelzijdig klevende tape,noppenfolie of aluminiumfolie aan te brengen.
  • Verwijder alle krabsporen op hout door deze indien mogelijk af te schuren en opnieuw te lakken/boenen met was. Zorg voor een aantrekkelijke krabmogelijkheid in de buurt van het behandelde hout.
  • Als de plek niet kan worden behandeld is de plek bedekken met plexiglas misschien een mogelijkheid. Omdat plexiglas een glad oppervlak heeft zal de kat hier niet meer snel komen krabben. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken. Zorg ook hier voor een krabmogelijkheid in de buurt van deze plek.