Pica
Pica: Het kauwen en/of (op)eten van oneetbare voorwerpen en materialen, zoals wol, plastic, rubber, karton, speelgoed etc.
Er wordt beweerd dat het vaker voorkomt bij katten die te vroeg van de moeder zijn weggehaald en het schijnt vaker voor te komen bij Oosterse rassen. De eerste tekenen van Pica is het aan de trui sabbelen van degene die hem of haar vasthoudt. Meestal stopt dit gedrag voordat de kat de leeftijd van 6 maanden bereikt. Tot zover is er geen sprake van dwangmatige Pica. Dwangmatige Pica begint vaak rond de tijd dat de kat volwassen wordt. In het algemeen heeft de kat een bepaalde voorkeur voor materiaal, maar dit kan veranderen in de loop van de tijd. Het begint vaak bij een voorkeur voor wol met een mogelijke uitbreiding naar andere materialen. Sommige katten beperken zich tot kauwen, anderen eten het materiaal ook daadwerkelijk op met alle gevolgen van dien. Doorgaans doen katten dit niet om aandacht te krijgen, maar bij katten met een hechtingsprobleem kan dit wel een rol spelen.
Mogelijke oorzaken:
- Een dysfunctioneren/kortsluiting in de hersenen (hypothalamus) dat leidt tot het verkeerd opsporen van mogelijke prooi- items en het afreageren van prooi instincten op ongeschikte items.
- Een manier om pijn te verlichten: vaak repeterend kauwen
- Om braken op gang te brengen: het opeten van niet eetbare voorwerpen/materialen
- Om aandacht te krijgen van de eigenaar: door het stelen van en kauwen op voorwerpen
- Dementie: de kat denkt dat het eten is
- Aandoeningen zoals Polyphagia (een enorme toename in eetlust, door lichamelijke of psychische oorzaken)
- (chronische) stress
Katten met Pica moeten altijd grondig worden nagekeken bij de dierenarts alvorens zich te richten op mogelijke gedragsproblemen.
Behandelplan:
- altijd eerst check- up dierenarts
- Zorg voor een aantrekkelijk alternatief om te kauwen: bijv. extra grote brokken, eendagskuikens
- omgevingsverrijking is belangrijk
- stressfactoren aanpakken (indien mogelijk)
- Gedragsmedicatie kan hierbij soms een goede ondersteuning bieden om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Deze medicatie wordt alleen door de dierenarts voorgeschreven en in combinatie met gedragstherapie. Bijwerkingen zijn mogelijk, kat ;dient onder controle van de dierenarts te blijven. In enkele gevallen is levenslange medicatie nodig.
Deze katten hebben een stabiele omgeving nodig met weinig stress!
Bij een toename van stress is de kans aanwezig dat de kat weer vervalt in dwangmatig Pica gedrag.
Bron: Behaviour Problems in Small Animals; J.Bowen/S. Heath